Charlie (20) helpt jonge ondernemers met aangifte: ‘Je leert er veel van’

Op 18-jarige leeftijd begon Charlie Ter Burg haar eigen bedrijf. Charlie’s Fika is twee jaar later nog altijd een succes. Inmiddels is de Haagse zelfs het gezicht van een campagne van de Belastingdienst om jonge ondernemers te helpen met aangiftes doen.
Ze zat slecht in haar vel, het schoolsysteem paste niet bij haar. Daarom stopte Charlie Ter Burg daarmee en ging ze werken. Maar ook van verschillende baantjes kwam ze thuis met een leeg gevoel. Daarom besloot de Haagse op 18-jarige leeftijd voor zichzelf te beginnen. Na een cursus bij de Ondernemersschool startte Ter Burg met bakkerij Charlie’s Fika, waar Zweedse lekkernijen worden verkocht.
De Haagse begon vanuit huis. Met een oud-Zweeds receptenboekje ging ze aan de slag en verkocht zelfgemaakte kaneelbroodjes. De lekkernij is een van de meest populaire zoetigheden voor tijdens een fika, een moment in Zweden waarin koffie of thee wordt gedronken met wat lekkers.
En daarmee heeft ze een succes in handen. Waar ze de eerste periode een bakruimte huurde waar ze vroeg in de ochtend of tot in de nacht al haar uren besteedde aan het bakken om elke klant te kunnen voorzien, zit de Haagse inmiddels in een ijssalon mét eigen café in het Haagse stadsdeel Benoordenhout. Daar verkoopt ze Zweedse baksels en bakt ze op bestelling voor grote bedrijven in Benoordenhout.
De voorliefde voor Zweden komt niet uit de lucht vallen. De Haagse is half-Zweeds. „En ik heb een grote liefde voor dat land”, vertelt ze. „Ik word er heel blij van en ik wilde een bedrijf waarmee ik dat gevoel kan oproepen.”
Regels en vergunningen
Het ondernemen past haar als een jasje, ontdekte ze. „Ik ben gelijk dingen gaan opzoeken, ook bij de Belastingdienst. Wat voor regels er zijn en welke vergunningen je nodig hebt. Ik ben een beetje een onderzoeker, dat wist ik helemaal niet. Vroeger had ik niet echt een drive. Maar hier heb ik mijn vuur gevonden. Andere ondernemers zeggen weleens dat ze dit doen om anderen blij te maken. Ik niet, het gaat om mijzelf, het is belangrijk dat ik gelukkig ben. En ik merk dat ik een constante drive nodig heb, een uitdaging. Ik verveel me snel en daardoor wordt het soms snel donker in mijn hoofd. Bij Charlie’s Fika kan ik al mijn energie en creativiteit kwijt. En ondernemen helpt erbij. Je kan alles zelf bedenken.”
Zelfs de administratieve kant vindt ze niet erg. „Hetgene wat mij het engste leek aan ondernemen is die kant. Ik heb ocd, dus ben snel bang dat ik iets mis. Dat ik geen controle heb. Dus ik heb vrijwel gelijk een boekhoudster ingeschakeld. Inboeken doe ik zelf, dat vind ik ook gewoon leuk om te doen.”
Ter Burg is daarmee een van de 201.700 jonge ondernemers onder de 26 jaar die Nederland in 2023 telde. Een stijging van 20.000 in vergelijking met een jaar eerder. De Belastingdienst zag dat in datzelfde jaar maar liefst 11,3 procent van de aangiftes door jonge ondernemers met een btw-aangifteplicht te laat werden ingediend. Bij ondernemers boven de 25 jaar gaat dat om 4,7 procent.
De Haagse is het gezicht van een campagne van de Belastingdienst om jongeren te inspireren met haar ervaringen. „Het is erg leuk om daaraan mee te doen”, zegt ze. „Je leert er veel van. Nu niet veel meer hoor, maar vooral in het begin. Hoe dingen gaan en tips en webinars om het allemaal makkelijker te maken.”
En dat kan ze goed gebruiken bij haar eigen onderneming. De Haagse is daar namelijk ‘nog lang niet klaar mee’. Waar ze nu deels in een ijssalon is gevestigd, hoopt ze ooit een eigen café te hebben. „Als er maar verandering in zit. Maar vooralsnog bekijk ik alles per dag.”