Inwoners, zzp'ers en ondernemers maken een heftige tijd door. De gemeente Zoetermeer laat u weten aan u te denken en er voor u te zijn.
Heeft u vragen, acute financiële problemen, of wilt u een informeel gesprek met de ondernemerscoach of onderstaande organisaties? Neem contact op via info@tzho.nl(externe link) of bel 079 - 346 97 00.

Informatie en regelingen

 • Uw eigen ondernemerscoach

  Handig, een eigen ondernemerscoach! De coach helpt u bij ondernemersvragen, wijst u de weg binnen de gemeente Zoetermeer en kan u in contact brengen met (netwerk) organisaties voor ondernemers, gespecialiseerde dienstverleners en bedrijven.

 • Hulp bij geldzaken en schulden voor ondernemers en zzp'ers

  Bent u (ex-)ondernemer of zzp'er en heeft u privé of zakelijk financiële problemen? Ook als er sprake is van (beginnende) schulden kunt u bij de gemeente Zoetermeer terecht. Wilt u alleen een gesprek om uw verhaal te doen? Dat kan ook. Maak dan zonder verdere verplichtingen een afspraak.

 • Heeft u een belastingschuld door coronaregelingen?

  De Belastingdienst wil dat alle coronaschulden worden terugbetaald. Heeft u dit nog niet gedaan? Dan moet u hier nu mee aan de slag. Niet betalen is geen optie! Een screening door het Instituut Midden en Kleinbedrijf (IMK) geeft antwoorden of uw bedrijf toekomst heeft.

 • MKB Digitaal - Vind het antwoord op uw IT-vraag!

  Gratis online trainingen over hoe u digitaal sterk in de schoenen kunt staan en uw online vindbaarheid kunt vergroten: vanaf 6 april 2023 zijn ze beschikbaar voor mkb-ondernemers uit gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Krimpen aan den IJssel.

 • Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

  Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

 • Geldplan ZZP helpt zelfstandigen systematisch en doelgericht geldzaken in beeld te brengen

  Wilt u weten hoe u als zelfstandige uw geldzaken goed kunt regelen? Met het ‘Geldplan Zzp’ krijgt u tips voor uw situatie.

 • Twee ton gemeentelijke duurzaamheidssubsidie voor ondernemers

  Voor ondernemers komt extra steun van de gemeente, onder meer door 200 duizend euro in duurzaamheidssubsidies.

 • Belastingdienst heeft mogelijkheden versoepelde betalingsregeling voor coronaschulden

  Bedrijven die moeite hebben met het in termijnen terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld als gevolg van de coronacrisis, kunnen onder voorwaarden nog gebruik maken van versoepelingsmaatregelen.

 • Sterker verder met het Mobiliteitsteam

  Ben je zelfstandig ondernemer en ben je geraakt door veranderingen in de markt? Het Regionaal Mobiliteitsteam Zuid-Holland Centraal (RMT ZHC) helpt ondernemers met onder andere kosteloze (om) scholing en begeleiding.

 • Ondernemers klankbord

  Stichting Ondernemersklankbord (OKB) biedt ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Dit kan advies zijn aan starters, of begeleiding van ondernemers die willen groeien, innoveren, reorganiseren of overdragen. Bovendien staat OKB ondernemers bij die failliet dreigen te gaan.

 • Regionaal Bureau Zelfstandigen

  Het Regionaal Bureau Zelfstandigen ondersteunt ondernemers die vanuit een (bijstands) uitkering starten of net gestart zijn en ondernemers die moeite hebben een minimuminkomen te verdienen uit de eigen onderneming en (financiële) problemen hebben.

 • Voor hulp bij heroriëntatie. U staat er niet alleen voor!

  Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Wilt u uw bedrijf toekomstbestendig maken of een switch maken naar werk in loondienst? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Als u nadenkt over een nieuwe toekomst, staat u er niet alleen voor. U kunt hulp krijgen om u voor te bereiden op nieuwe mogelijkheden.

 • Regelingen voor ondernemers bij hoge energierekening

  De hoge energieprijzen raken iedereen in Nederland, ook ondernemers. Voor het grootste deel van het mkb komt er daarom een prijsplafond. Daardoor betaal je minder voor je energie tot een bepaald verbruik. Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan krijg je via de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) mogelijk steun bij het betalen van je energierekening.

 • Schuldhulpverlening aan (oud) ondernemers in gemeente Zoetermeer

  Gemeente Zoetermeer biedt schuldhulpverlening aan (oud) ondernemers en zelfstandigen die het niet lukt hun schulden zelf op te lossen. De hulp bestaat uit schuldsanering en budgetbegeleiding.

 • MKBDoorgaan, geld(t) voor ondernemers

  MKBDoorgaan biedt passende hulp aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden. MKBDoorgaan legt als ‘linking pin’ snel de verbinding tussen uw vraag en praktische ondersteuning.

 • Aanvragen huurcompensatie en steun

  Heeft u een bedrijf of organisatie in Zoetermeer en bent u huurder van de gemeente? Dan kunt u huurcompensatie en eventueel ook steun aanvragen. Voorwaarde is dat u te maken heeft (gehad) met een daling van uw omzet als direct gevolg van maatregelen rondom de coronacrisis.