Jos Maccabiani: "Juist mkb’ers hebben ondersteuning nodig."

Eén centraal loket voor vraagstukken over digitalisering, dat is wat Digitalzh biedt. Het wordt dé ingang voor bedrijven in Zuid-Holland die aan de slag willen met digitale technologieën zoals AI, robots, Internet of Things, 3D printing en cybersecurity. Dit helpt onze regio om internationaal koploper te blijven in de digitale economie. Jos Maccabiani is als projectleider vanuit InnovationQuarter betrokken bij Digitalzh.

Jos: “Technologie ontwikkelt zich snel. Voor bedrijven is digitalisering steeds meer een must. In Zuid-Holland gebeurt er heel veel om bedrijven te helpen bij die digitalisering. Er zijn honderden initiatieven voor het bedrijfsleven. Denk aan kennissessies, subsidies, cursussen, fieldlabs en publicaties. Maar waar moet je als ondernemer nou beginnen? Digitalzh helpt om door de bomen het bos te zien. Wij helpen zelf of verwijzen door naar het initiatief wat er al is en aansluit op de vraag van het bedrijf.

Juist voor het mkb is die ondersteuning keihard nodig”, constateert Jos. “Grote bedrijven kunnen mensen in huis halen met kennis van nieuwe mogelijkheden. Kleine bedrijven hebben daar meer moeite mee, omdat ze minder tijd hebben, druk bezig zijn met hun bedrijf en ook minder te besteden hebben. Daarnaast hebben ze minder toegang tot slimme adviseurs op het gebied van technologie of twijfelen simpelweg of ze door te digitaliseren kosten kunnen besparen.

“Juist mkb’ers hebben ondersteuning nodig”

Digitalzh springt in dit gat en kreeg van de Europese Unie de officiële status van ‘European Digital Innovation Hub’, 1 van 5 in Nederland en 151 in heel Europa. Digitalzh werkt samen met branche- en netwerkorganisaties, scholen en universiteiten, fieldlabs en overheden om bedrijven versneld mee te nemen in de digitale transitie. Met informatie, opleidingen, testfaciliteiten en goede voorbeelden wil Digitalzh 200 bedrijven per jaar helpen digitale technologie toe te passen om hun bedrijfsvoering sneller, goedkoper en toekomstbestendiger te maken. Het programma richt zich op het mkb in de Zuid-Hollandse maakindustrie, maritieme industrie en glastuinbouw.

Een mooi voorbeeld is Rail Connected. “Zij maken sensoren voor treinsporen in de haven. Die sensoren moeten aangeven wanneer er treinen over een bepaald stuk spoor rijden, en het sein voor andere treinen dus op rood moet staan. Zij zagen een kans om goedkoper en efficiënter te werken door geen stroom- en datakabels meer te leggen naar de sensoren, maar volledig draadloos te werken met de nieuwste 5G-technologie. Met hulp van experts van het Do IoT Fieldlab kon deze oplossing worden getest. Voor dit bedrijf betekent deze toepassing een grote uitbreiding van de afzetmarkt.

Een ander mooi voorbeeld is CRAFT Education. “Zij leiden mensen op die in fabrieken met nieuwe digitale machines moeten leren werken. Daar hoort ook oefenen met de machine bij, maar dat is duur: in die tijd kan de machine niet voor productie worden gebruikt. Zij zagen een kans om dit slimmer te doen door virtual reality technologie in te zetten, zodat mensen al heel veel konden oefenen zonder een echte machine te bezetten. We konden hen in contact brengen met gespecialiseerde VR-bedrijven en samen hebben zij onlangs een eerste project uitgevoerd in het Do IoT Fieldlab.

DigitalZH gaat nu op zoek naar bedrijven die ongeveer dezelfde vragen hebben. Denk aan bedrijven die aan de slag willen met 3D-printers. Zij willen allemaal weten hoe dit werkt, wat de huidige stand van de techniek kan betekenen, maar ook hoe ze hun medewerkers hierop kunnen voorbereiden. Zij kunnen hierin samen optrekken.

Bij digitalZH werken verbinders die weten wat er speelt in het bedrijfsleven en de initiatieven van brancheverenigingen kennen. Ze hebben tot op zekere hoogte kennis van technologie, maar de belangrijkste kracht zit in de aanwezige kennis verbinden met toepassing in het bedrijfsleven.

“De sleutel ligt in samenwerking in de regio.”

De provincie Zuid-Holland financiert 20% van digitalZH. Jos: “Dat is bijzonder want niet iedere provincie doet dat. Het is een mooi programma, maar eigenlijk nog best klein voor wat er gedaan moet worden. De sleutel ligt in samenwerking in de regio en daar speelt de provincie ook een rol bij. Zoals Robocrops, een programma voor robotisering in de glastuinbouw. De bedrijven die meedoen aan digitalZH kunnen hier ook van leren, dat scheelt iedereen tijd en geld.”

Meedoen aan digitalZH? Bedrijven kunnen zich aanmelden via de website Digitalzh – European Digital Innovation Hub voor Zuid-Holland.(externe link) Via een intake wordt gekeken wat de behoefte is en wat digitalZH kan betekenen.