Geen personeelstekort, wel een luxeprobleem – het geheim van Reno’s horecagroep

Bron: NLWerktaanWerk, 22 april 2025.
Terwijl veel horecaondernemers zuchten onder het personeelstekort, heeft Reno Hilgersom – eigenaar van zeven horecazaken, waaronder "PUURR aan de Dobbe" en "Het Wapen van Zoetermeer" in Zoetermeer – een luxeprobleem: hij heeft een wachtlijst met mensen die bij hem willen werken. Geen vacaturepagina’s, geen wervingscampagnes. Wie bij hem wil werken, moet geduld hebben. Wat is zijn geheim?
Investeren in skills: van stagiair naar chef
Een belangrijk fundament van Reno’s succes ligt in zijn nauwe samenwerking met mbo-instellingen. Zijn horecabedrijven zijn officieel erkende leerbedrijven en 30% van zijn vaste team is ooit als stagiair begonnen. “We hebben zeven leerbedrijven en vijftien leermeesters”, vertelt Reno. “Daardoor zijn er veel mogelijkheden voor jonge mensen om door te stromen en te leren, waardoor ze blijven.”
Zijn aanpak richt zich niet altijd op de allerbeste studenten. Integendeel zelfs. “De school waar ik mee samenwerk, benadert mij regelmatig. Soms krijg ik een lijst met namen van jongeren die geen stageplek kunnen vinden. Dat zijn nog steeds vaak niet-Nederlandse namen.” Het blijft een schrijnende realiteit dat jongeren die Nederlands niet als moedertaal hebben nog steeds moeilijker aan een stageplek komen. Maar Reno zegt juist: ‘stuur ze hier maar langs.’ En met succes. “Een goed voorbeeld is een jongen die van oorsprong uit Syrië komt. Hij sprak nauwelijks Nederlands toen hij bij ons begon. Nu, een paar jaar later, runt hij zelfstandig de keuken, heeft hij een eigen huis, rijbewijs, eigen auto en een vaste baan. Dat zijn de verhalen waar ik het voor doe.”
“Dit is precies de kracht van een écht inclusief leerwerkklimaat,” zegt Harrie Lamers, regioregisseur bij NLwerktaanwerk. “Door jongeren niet te beoordelen op hun taalniveau of afkomst, maar op hun motivatie en potentie, ontstaat er ruimte voor groei aan beide kanten. Dit soort samenwerkingen tussen ondernemers en het mbo zijn goud waard. Juist als het gaat om kansengelijkheid en duurzame inzetbaarheid.”
Doorstroom van personeel
De ambitieuze Syrische kok is een typisch voorbeeld van Reno’s aanpak: hij blijft investeren in het team. “We zijn heel snel van één naar zeven locaties gegroeid. Dat biedt nieuwe kansen voor onze collega’s bij de verschillende filialen. Iemand die leidinggevende ambities heeft, kan daardoor makkelijker doorgroeien dan wanneer je in een klein bedrijf werkt.”
De doorgroeimogelijkheden zijn een van de redenen dat werknemers bij Reno blijven. “Continuïteit is zó belangrijk”, zegt hij. “Als iedereen weet wat ‘ie moet doen, loopt het gewoon. Vakanties regelen we onderling, iedereen is bereid er voor elkaar te staan als een collega van een andere vestiging weg is, roosters zijn op altijd op hetzelfde moment klaar en als het ergens druk is, fietsen mensen gewoon even naar een andere locatie.”
Leiderschap begint bij menselijkheid
De Hilgersom Horeca Groep, waar Reno’s bedrijven allemaal onder vallen, heeft geen hr-afdeling. “We hebben ruim 200 medewerkers die mij gewoon appen als er iets is. Dat contact wil ik zo houden.” Reno zet zich daar actief voor in, hoewel hij merkt dat het met zeven locaties moeilijker is om van alles op de hoogte te blijven dan met één restaurant. “Onze locaties zitten dicht bij elkaar”, gaat hij verder. “Dus als er iets aan de hand is of een collega wordt onverhoopt ziek, spring ik zelf bij of gaat mijn vrouw aan de slag.” Voor Reno allemaal heel normaal.
Wachtlijst
Maar wat voor Reno normaal is, blijkt voor andere bedrijven soms bijzonder te zijn. “Een werknemer die eerder ergens anders werkte, staat soms versteld van hoe we hier alles regelen. Dat gaat al om zoiets simpels als een rooster op tijd af hebben, afspraken nakomen, het salaris op tijd overmaken en de fooi eerlijk verdelen.”
Op de website van Reno’s restaurants kun je geen open sollicitatie indienen. Je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst. “Mensen mailden dat ze geen vacatures zagen”, vertelt hij met een lach op zijn gezicht. “Dus hebben we een wachtlijstpagina gemaakt. Bij een plekje bellen we gewoon die lijst af.”
Kansrijk ondernemen
De sfeer in Reno’s bedrijven is allesbehalve standaard. Geen kerstdrukte, want de restaurants zijn dicht met de kerst. Om de simpele reden dat Reno snapt dat veel mensen met de feestdagen liever bij familie zijn. “Twee dagen voor kerst sluiten we alles en organiseren we een groot personeelsfeest voor alle collega’s en locaties met een surprise-act. La Fuente, Mart Hoogkamer, Quido van de Graaf – we maken er een mooie afsluiting van het jaar van.” 30 seconds-avonden, escape rooms, samen padellen, naar een voetbalstadion of met de bus naar Paaspop: voor Reno is niets te gek.
“Reno bewijst dat goed werkgeverschap geen rocket science is – het vraagt om aandacht, lef en menselijkheid. Door te investeren in skills, kansen te creëren voor wie wil groeien, en vooral door als mens tussen zijn mensen te staan, heeft hij iets opgebouwd waar anderen jaloers op zijn: een team dat blijft en een rij mensen die er dolgraag bij willen horen. In een tijd waarin personeelstekorten aan de orde van de dag zijn, laat hij zien: het kan ook anders.”