Het Ondernemersloket Economische Veiligheid is hét centrale aanspreekpunt van de overheid voor Nederlandse mkb-bedrijven die actief zijn in de internationale wereld van kennisintensieve vakgebieden en sleuteltechnologieën. Het Ondernemersloket ondersteunt startups, scale-ups en gevestigde mkb-bedrijven die vragen hebben over economische veiligheid. Het Ondernemersloket, dat samenwerkt met alle relevante overheidspartijen, is een one-stop-shop en biedt actuele informatie en kennis over diverse aspecten van economische veiligheid, inclusief de wet Vifo.

Wat is economische veiligheid? 

Met economische veiligheid bedoelen we als overheid de weerbaarheid van onze economie tegen de inzet en het misbruik van economische activiteiten voor geopolitieke doeleinden. Zulke activiteiten kunnen een risico vormen voor onze nationale veiligheid. Het gaat dan om de aantasting van de continuïteit van vitale processen en/of de integriteit en exclusiviteit van Nederlandse kennis en informatie. Ook het ontstaan van strategische afhankelijkheden ten opzichte van andere landen vormt een potentieel risico.

Economische veiligheidsrisico's betreffen vooral ondernemingen die werkzaam zijn in kennisintensieve sectoren en samenwerken of zaken doen met internationale partijen of andere overheden. Als ondernemer kunnen uw economische activiteiten onbedoeld een risico opleveren voor onze nationale veiligheid.