De gemeente Zoetermeer wijst u graag op de mogelijkheden binnen hulp bij heroriëntatie. Ook andere organisaties staan voor u klaar.

Kansen op de arbeidsmarkt

 • Werk: naar een (part-time) baan in loondienst
  Het Regionaal Mobiliteitsteam Zuid-Holland Centraal(externe link) biedt ondersteuning naar een baan in loondienst. De steun kan bestaan uit begeleiding naar een nieuwe baan, loopbaanadvies of om- en bijscholing in het Mbo.
   
 • Leren en werken
  Wilt u een opleiding volgen? Of denkt u aan het combineren van leren en werken? Het Leerwerkloket Haaglanden(externe link) kan u helpen.
   
 • NL leert door 
  NL leert door is een landelijk initiatief. U kunt gebruikmaken van persoonlijk ontwikkeladvies en/of online scholing volgen. Door uzelf te ontwikkelen, blijft u wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid | Nederland leert door(externe link).

Versterken van de onderneming

 • Toekomstgericht Ondernemen

  Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Het Regionaal Mobiliteitsteam(externe link) staat voor je klaar met kosteloze ondersteuning. We brengen samen jouw situatie in kaart, sparren over mogelijkheden en maken met jou een plan van aanpak.

  Denk bijvoorbeeld aan coaching of een cursus om jouw bedrijf weer op de rails te krijgen. Ook een match met een werkgever is een optie, voor meer financiële zekerheid op korte termijn. En soms is stoppen met je bedrijf en kiezen voor een vaste baan de beste oplossing.

  Neem contact op met Michelle de la Fuente via m.h.de.la.fuente@zoetermeer.nl. Voor ondernemers en zelfstandigen in de regio Zoetermeer is het mogelijk een afspraak te plannen in Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3 in Zoetermeer.

 • MKBDoorgaan
  Deze landelijke stichting geeft gratis hulp aan ondernemers met (financiële) problemen die hun bedrijf gezond willen houden. Kijk voor meer informatie op de website MKBDoorgaan(externe link).
   
 • Ondernemersklankbord
  Ervaren oud-ondernemers bieden coaching en advies over alles dat met ondernemen te maken heeft. Denk aan het voorkomen van een faillissement, overname, juridische- en geldzaken, marketing en bedrijfsvoering. Kijk voor meer informatie op de website Ondernemersklankbord(externe link).

  In de regio Zoetermeer kunnen ondernemers een gratis klankbordgesprek krijgen in Ter Zake het Ondernemershuis aan de Markt 3 in Zoetermeer.

Financiële hulp

 • Bijstand voor zelfstandig ondernemers (Bbz)
  Met een Bbz-uitkering kunt u de kosten van uw levensonderhoud blijven betalen. U kunt ook een lening krijgen voor investeringen in uw bedrijf en het oplossen van schulden. Voor de gemeente Zoetermeer wordt deze regeling uitgevoerd door het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Kijk voor meer informatie in het product Bijstand voor zelfstandigen(externe link).

  In de regio Zoetermeer houdt het Bbz spreekuur op afspraak in Ter Zake het Ondernemershuis aan de Markt 3 in Zoetermeer.
   
 • Hulp bij schulden voor ondernemers
  Gemeente Zoetermeer biedt schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers en zzp’ers die het niet lukt hun schulden zelf op te lossen. Maak snel een afspraak(externe link) met een consulent om samen de problemen te bespreken en te voorkomen dat u meer schulden krijgt. De hulp bestaat uit schuldsanering en budgetbegeleiding. U kunt ook bellen met 14 079(externe link). Kijk voor meer informatie in het product Hulp bij geldzaken en schulden voor ondernemers en zzp'ers(externe link).
   
 • Geldfit Zakelijk
  Heeft u geldzorgen? Doe de test(externe link) en ontdek hoe u er als ondernemer financieel voorstaat.
   
 • Huurcompensatie
  Heeft u een bedrijf in Zoetermeer en bent u huurder van de gemeente? Dan kunt u huurcompensatie aanvragen. Voorwaarde is dat u te maken heeft (gehad) met een daling van uw omzet als direct gevolg van maatregelen rondom de coronacrisis.
  Dient uw organisatie maatschappelijk belang en huurt u van de gemeente? Dan kunt u zowel huurcompensatie als steun aanvragen.
  Dient uw organisatie maatschappelijk belang maar huurt u niet van de gemeente? Dan kunt u alleen steun aanvragen.

  Huurcompensatie en/of steun voor organisaties (vanwege coronacrisis)(externe link)